Copeland Manor Elementary

The need for an addition was clear; classroom space was at a premium and enrollment was rising at the school. The main entrance location was not only hidden from public view, but also could not be supervised by the main office staff.

The Phase I design solved both issues by adding an inviting entrance and driveway, administrative suite, specialist classrooms, computer lab, and learning center on the street side of the building. The former library was then converted into classrooms. During the design process, "inviting" and "exciting" were used to describe the District's hopes for their addition.

Surfaces of brick, colorful paint, and playful flooring patterns differentiate this area from the typical classroom setting.

The library features cloud-like ceiling forms along with a sun cutout above the story area. At their finger tips, students have books on low-height shelving, technology stations with electronic encyclopedia and card catalog systems all in a kid-friendly atmosphere.

In 2009, Phase II further Copeland Manor School enhanced with an addition and renovation that provided a new multi-purpose room, kitchen and classrooms.